Seikkailupuistot – koko perheelle soveltuva elämyksellinen aktiviteetti

10 Mar

kiipeilypuisto

Seikkailupuistojen, joiden tarkoituksena on tarjota ainutlaatuisia elämyksiä yläilmoissa, historia ulottuu 1900-luvun alkupuolelle. Aluksi niitä on käytetty lähinnä armeijan koulutuksessa. 1980- luvulla, ratojen varustelun ja turvallisuuden kehityttyä, niitä alettiin käyttämään virkistykseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Niiden suosiosta maailmalla kertoo paljon se, että yksistään saksankielisellä alueella on noin 750 puistoa ja Ranskassa niitä on vielä enemmän. Suurin seikkailupuisto on brittiläinen, 28 puistoa kattava, GoApe-ketju, jonka liikevaihto oli vuonna 2013 18 miljoonaa euroa eli tätä voi kutsua jo bisnekseksi.

Suomeen seikkailupuistoja on alettu rakentamaan vuonna 2006, jolloin niiden suosion kasvu oli vielä hidasta. Vielä vuonna 2012 seikkailupuistoja oli vasta viisi. Tämän jälkeen seikkailupuistojen trendi on alkanut saapumaan Suomeen ja tänä vuonna niitä onkin jo 25, joista seitsemän on rakennettu 2014.

Seikkailupuistojen suosion taustalla on mahdollisuus yhdistää hauskuus ja aktiivisuus kaveriporukan tai koko perheen voimin. Lisäksi suosiota selittää se, että ne tarjoavat elämyksiä, joita ihmiset nykyään paljon haluavat, luonnossa. Nykyaikaisissa seikkailupuistoissa on usean eri tasoisia ratoja aina helpoista vaikeisiin ja niissä huomioidaan hyvin eri-ikäiset ja kuntoiset ihmiset. Radoilla voi testata ja harjoittaa omaa tasapainoa, rohkeutta ja ongelmanratkaisukykyä.

Seikkailupuistoissa pidetään vierailijoista ja heidän turvallisuudesta hyvä huoli. Seikkailijat tutustutetaan aluksi turvallisuusohjeisiin. Tämän jälkeen saa kypärän ja kiipeilyvaljaat, joiden pukemisessa henkilökunta avustaa ja ohjeistaa. Varusteiden pukemisen jälkeen opastetaan harjoitusrajalla ja lopuksi jokainen seikkailija käy radan läpi itse. Kun harjoitusrata on suoritettu, pääsee varsinaisille radoille. Ohjaajat valvovat seikkailijoita radoilla ja ovat valmiina auttamaan ja neuvomaan.

Vaikka seikkailupuistoja on viime aikoina tullut Suomeen runsaasti, sopii niitä vielä lisääkin. Tästä kuuluu kiitos niiden monipuolisuudelle ja antoisuudelle. Hyppää siis mukaan seikkailupuistojen maailmaan!

Anu Jokela

Anu Jokela, elämyskirjoittaja

Kommentoi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s