Miksi naiset ostavat miehiä enemmän lahjoja? Muista tulevat äitienpäivälahjat ;)

4 Huh

lahjakortit

 

Tilastot ovat jo vuosia kertoneet, että naiset ostavat enemmän lahjoja kuin miehet – mukaan lukien äitienpäivälahjat. Ostokäyttäytymistä tutkivat tahot ja mainostajat tietävät tämän myös erinomaisesti – ja hyödyntävät tietoa tehokkaasti.

 

Naisten shoppailussa on vain harvoin kyse riippuvuudesta. Syyt ovat monitahoisemmat, ja niihin löytyy selityksiä sekä biologiasta että psykologiasta. Ja löytyypä muutama syy vielä näiden ulkopuoleltakin.

 

Sijaitseeko se pieni ero aivoissamme?

 

Tarkastellaanpa ensin biologiaa. Jälkeläisistä huolehtimisen tarve eli hoivavietti on naisilla huomattavasti miehiä voimakkaampi. Tämä on tärkeää jo lajin selviytymisen kannalta. Hoivaviettiä on tarjottu yhtenä biologisena selitysmallina naisten ja miesten lahjan ostotapojen eroille.

 

Biologista selitystä on etsitty myös aivoista. Kun miesten ja naisten sanotaan olevan eri planeetoilta – miesten Marsista ja naisten Venuksesta – kyse on juuri esimerkiksi aivoissamme olevista eroista. Muutama esimerkki näistä eroista:

  • Naisilla on miehiä paksumpi aivokurkiainen. Näin naiset käyttävät ongelmanratkaisussa molempia aivopuoliskoja miesten käyttäessä samoihin toimintoihin lähinnä vasenta aivopuoliskoa.
  • Miehillä on keskimäärin 10 % isommat aivot kuin naisilla. Naisten aivoissa on puolestaan merkittävästi enemmän hermosoluja ja valkeaa ainetta, aivokudosta.
  • Myös aivojen eri osien koossa ja käytössä on havaittu tutkitusti eroja miesten ja naisten välillä. Näillä eroilla on selitetty naisten taipumusta kielelliseen lahjakkuuteen ja miesten kykyä loogiseen ajatteluun.

 

Tämän päivän aivotutkimusten mukaan aivoissamme olevien sukupuolierojen merkitys ei ole kovin suuri, sillä samaan lopputulokseen esimerkiksi ongelmanratkaisussa voidaan päätyä monin eri keinoin. Toisen sukupuolen aivot eivät siis ole sen paremmat tai huonommat kuin toisen.

 

Aivoissamme olevien erojen perusteella naisilla väitetään joka tapauksessa olevan “empaattiset aivot”.

 

Empatia on enemmän psykologiaa kuin biologiaa – vai onko?

 

Kuten tiedämme, empatia on kykyä asettua toisen asemaan. Naisten empatiakykyäkin selittää osin lajin säilyminen. Kyky tunnistaa jälkeläisten tunnetiloja ja samaistua niihin auttaa naisia huolehtimaan lapsista paremmin.

 

Vuonna 2012 tehdyissä amerikkalaisissa tutkimuksissa (Kalifornian yliopisto sekä Kolumbian Business School) selvisi myös, että testosteroni eli mieshormoni heikentää empatiakykyä. Tämä saattaa osaltaa selittää sitä, miksi naiset ovat usein miehiä taitavampia sosiaalisissa suhteissa.

Hormoneihin perustuva selitysmalli tosin palauttaa erot käyttäytymisessä biologiaan ympäristön muovaaman ja opitun käyttäytymisen sijaan. Totuus kuitenkin on, että naisilta odotetaan muiden huomioonottamista miehiä enemmän.

 

Velvollisuus vai aito halu ilahduttaa ystävää?

 

Niin hoivavietti kuin empatiakykykin ovat ominaisuuksia, jotka on helppo ymmärtää toisille lahjojen ostamisen ja toisen ilahduttamishalun taustatekijöinä. Pienen hemmottelun ja merkkipäivien muistamisvelvollisuuksien lisäksi naiset myös ostavat lahjoja muiden puolesta enemmän kuin miehet. Paitsi omasta puolestaan, naiset ostavat lahjoja miestensä, lastensa, työkavereidensa, vanhempiensa, sisarustensa ja jopa ystäviensä puolesta huomattavasti useammin kuin miehet.

 

Vaikka naisten ostokäyttäytyminen ylittääkin miehet lahjojen määrässä, niin ainakin vielä toistaiseksi miehet kuluttavat lahjoihin naisia enemmän rahaa.

 

Nyt miehille sellainen muistutus, että sieltä se äitienpäivä on taas tulossa. Elämykset äitienpäivälahjaksi ovat yksi esimerkki helposta lahjaideasta – halausta ja yhdessäoloa unohtamatta!

 

– Maaret, elämyskirjoittaja

Kommentoi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s