Syntymäpäiväperinteet ympäri maailman

6 Maa
Syntymäpäivälahja kuuluu olennaisena osana synttäripäivään

Hip hip hurraa, nyt tutustutaan syntymäpäiväperinteisiin! Syntymäpäivä on tärkeä juhlapäivä lähes jokaisessa kulttuurissa. Vaikka syntymäpäiväperinteitä on ympäri maailman erilaisia, löytyy yhtäläisiä piirteitä monista maista.

Synttäribileet, onnittelukorttien lähettäminen, syntymäpäivälahjojen antaminen, syntymäpäiväkakun leipominen ja onnentoivotukset toistuvat syntymäpäiväperinteissä ympäri maailman. Vaikka länsimaissa onkin usein tapana juhlistaa syntymäpäivää kakuin ja kynttilöin, ei kaikissa kulttuureissa ole tapana juhlistaa synttäreitä sokerihumalassa tai sokeriövereissä.

Syntymäpäivälahjan antaminen on tärkeä perinne ympäri maailman

Lähes kaikkialla maailmassa syntymäpäivälahjojen antaminen on varsin yleinen perinne. Tästä käytännöstä voimme kiittää muinaisia egyptiläisiä. Syntymäpäivälahjojen hankkiminen on kuitenkin muuttunut muinaisista ajoista lähtien, sillä nykypäivänä meillä on pääsy käteviin verkkokauppoihin (kuten elämyslahjat.fi 😉).

Keijuleipä, pinjata ja muut synttäriperinteet maailmalla

Tutustutaan seuraavaksi syntymäpäiväperinteisiin, jotka ovat tunnettuja maailmalla. Osa näistä perinteistä on herkullisia, osa täysin typeriä ja osa todella perinteikkäitä. Tässä tulee synttäriperinteitä eri maista:

  • Kanadassa huonon onnen torjumiseksi ystävät ja perhe voitelevat syntymäpäiväsankarin nenän pään voilla.
  • Jamaikalla on tapana heittää päivänsankarin päälle jauhoja.
  • Meksikossa syntymäpäiviin kuuluu olennaisena osana pinjata, joka on täynnä makeisia. Juhlaväki lyö vuorotellen pinjataa kepillä, kunnes se hajoaa ja tiputtaa karkkia ympäriinsä.
  • Brasiliassa on tapana, että syntymäpäiväsankari antaa ensimmäisen kakkupalan syntymäpäiväkakustaan elämänsä tärkeimmälle henkilölle. Lapset antavat yleensä kakkupalan jommallekummalle vanhemmistaan.
  • Kiinassa on tapana syödä extrapitkiä nuudeleita aina syntymäpäivänä. Pitkät nuudelit symboloivat pitkäikäisyyttä. Kiinassa ikä lasketaan myös eri tavalla kuin muissa maissa. Kun lapsi syntyy, hänen ikänsä on yksi vuotta. Ikä nousee yhdellä vuodella aina kiinalaisena uutena vuotena eikä syntymäpäivänä.
  • Intiassa on tapana, että ensimmäinen pala synttärikakusta syötetään juhlavieraille, aloittaen lähimmistä perheenjäsenistä. Tämän jälkeen juhlavieraat syöttävät kakkua syntymäpäiväsankarille.
  • Israelissa vuosia täyttävä lapsi pitää yllään kukka- tai lehtikruunua ja hänet nostetaan tuolilla yhtä monta kertaa ylös kuin hänen ikänsä. Lisäksi lapsen täyttäessä kolme vuotta, lapselle tehdään ensimmäinen hiustenleikkuu.
  • Vietnamissa yksittäisten syntymäpäiväjuhlien sijaan, kaikki vietnamilaiset juhlivat syntymäpäiväänsä samana päivänä eli vietnamilaisena uudenvuodenpäivänä.
  • Australiassa lapsille tarjoillaan syntymäpäivänä keijuleipää, joka on tavallista valkoista leipää. Keijuleivän päällä on voita ja nomparelleja tai strösseleitä.
  • Englannissa 21 vuotta täyttäville on tapana antaa lahjaksi talon avain. Tämä ele symboloi sitä, että nuori on saavuttaneet aikuisuuden ja voi tulla ja mennä miten haluaa. Tämä perinne löytyy myös muualta maailmasta, kuten Irlannista, Skotlannista ja Etelä-Afrikasta.
  • Saksassa huonoa onnea tuo se, jos toivottaa jollekulle hyvää syntymäpäivää jonain muuna päivänä kun oikeana syntymäpäivänä. Päivämäärien kanssa on syytä olla tarkkana ja synttärit merkata kalenteriin oikein.
  • Espanjassa on tapana vetää korvasta niin monta kertaa kuin synttärisankari täyttää vuosia. Viimeinen veto on tietysti kovin ja tuo lisäonnea.
  • Italiassa syntymäpäivälahja pitää avata heti kun lahjan vastaanottaa. Jos lahjan avaamisen säästäisi myöhemmäksi, olisi se todella epäkohteliasta.

Kuten näet, syntymäpäiväperinteitä on maailmalla useita erilaisia ja tässä tietysti vain osa niistä. Tekisikö mielesi maistaa synttäripäivänä australialaista keijuleipää tai mutustaa kiinalaisia, extrapitkiä nuudeleita?

Kirjoittaja: Essi

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös Pienen budjetin syntymäpäivälahjavinkkejä.

Kommentoi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s