Haastattelussa huonepakopelien konkari – 326 peliä 22 eri maassa

17 syys

Sain haastatelvaksi myös toisen huonepakopelien konkarin, Mikon. Mikko on pelannut yli 300 huonepakopeliä, 22 eri maassa. Huikea suoritus! Suomessa hän on pelannut pelejä yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Ulkomailla hän on pelannut room escape -pelejä muun muassa Makedoniassa, Thaimaassa, Portugalissa, Venäjällä ja USA:ssa. Mikko pelaa useimmiten yhdessä puolisonsa kanssa, mutta myös välillä työporukan, perheen tai harrasteporukan kanssa.

1. Miten sait kipinän huonepakopeleistä?

”Olen pelannut ensimmäisen kerran Tsekeissä 2012 ja se oli todella ug (valtavirrasta poikkeavaa, ei vielä niin tunnettua) silloin. Satuimme kaverin kanssa poikkeamaan sattumalta harrastusreissulla. Silloin pelejä ei ollut paljoa, joten pelaamaankaan ei päässyt alkuun kovin usein.”

2. Montako huonepakopeliä olet pelannut?

”Olen pelannut 326 peliä 22 eri maassa.”

3. Pelaatko aina samalla porukalla? Onko teillä syntynyt jonkinlaisia ”rooleja”, kuka vastaa mistäkin huoneessa?

”Olen pelannut jo 6 vuotta ja pelaan hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. Välillä työporukan kanssa, välillä perheen, välillä harrasteporukoiden kanssa. Pyrimme pelaamaan puolisoni kanssa aina kun olemme jossain reissussa. Olen oppinut, että kovin tiukkaan roolitukseen ei kannata lukittautua. Sellainen sä aina teet -asenne ei ole välttämättä hyväksi.”

4. Mikä huonepakopeleissä kiehtoo?

”Pakopelit ovat erittäin laaja kenttä. Ne ovat syvästi tyydyttäviä, kun flow osuu kohdilleen. Hyvää pakopeliä ei ole yhdenlaista vaan peli juttelee jokaisen ryhmän kanssa omallalaillaan. Eli lasten kanssa pelataan lasten pelejä ja kauhun ystävien kanssa kauhua. Kumpikaan ei itsessään ole hyvä tai huono.

Minulle pelikokemus on hyvä jos huone toimii, se ei ole kovin likainen (paitsi jos se sopii tarinaan), siellä ei ole rikkinäisiä tavaroita, tehtävät ja propit edes jotenkin liittyy aiheeseen ja pelinveto ei ole peliä haittaavaa. Nämä kun edes jotenkin täyttyvät, niin olen ihan iloinen. Ja aina on kiva yllättyä! Teknisesti, tarinallisesti, hauskan värinen matto, mitä vaan! Tarina on kiva jos sellainen on, mutta harvoinpa on, ainakaan kovin kantavana.”

5. Mikä peli on jäänyt mieleesi ja miksi?

”Kaikkein mieliin jäävimmät pelit ovat niitä kaikista pieleen menneimpiä. Mikään ei toimi, pelinvetäjä sekoilee ja soittaa suuta tai on häipynyt paikalta. Tehtävät on ihan älyttömiä tai niistä voi rakentaa omia tehtäviä. Suorastaan keräilen huonoja huoneita, ne muistaa pitkään!”

6. Millainen on hyvä huonepakopeli?

”Hyvä pakopeli on monenlainen ja ryhmälle sopiva. Aloittelijalle tai harvoin pelaaville sopivat peruspakopelit tai elämyspelit, ja itsekin nautin niistä kovin. Joskus huone voi olla hyvä, mutta ei vain resonoi ryhmän kanssa. Huoneiden, tehtävien tai tekniikan määrä ei ole tässä määräävä tekijä. Yleensä kaikki on hienoa/huonoa (ryhmästä riippuen), kun sen kokee ensimmäisen kerran.”

7. Millaisista teemoista ja tehtävistä pidät?

”Pidän monenlaisista teemoista ja teemalla on aika vähän merkitystä. Ehkä jokin army-teema kiinnostaa vähiten. Mutta pelaaminen on yleisesti ottaen kivaa ja suhtaudun kaikkiin teemoihin avomielisesti.”

8. Oletko huomannut muutoksia huonepakopeleissä vuosien varrella? Onko perinteinen tosielämän peli mieleesi enemmän vai oletko avoin myös virtuaalisille huonepakopeleille?

”Peleistä on tullut kaupallisempia ja kaupallisempia. Isot pelikeskukset tuottavat geneerisiä kaikille sopivia peruspelejä, joita voi pelata oli maa mikä tahansa. Paljon pelaavalle ovat pienet DIY-paikat se todellinen suola ja anti. Olenkin ollut koepelaajana monen tee se itse -henkilön projekteissa. Tekemisen palo ja hyvä fiilis korvaavat kotikutoisuuden.

Olen avoin aivan kaikille pelityypeille ja olenkin pelannut hyvin monenlaisia aina virtuaaleista ulkopakopeleihin ja pakolautapeleihin.”

9. Haluaisitko mainita vielä jotain muuta huonepakopeleistä?

”Pakopelit kaikissa muodossaan on mahtavaa ajanvietettä ja sen hyöty esim. opetuksessa on kiistaton. Paras pakopeli on minulle aina se seuraava pakopeli!”

Kiitokset Mikolle haastattelusta ja tsemppiä tuleviin huonepakopeleihin!

Katso yli 100 huonepakopelielämystä. >>>

Kirjoittaja: Essi

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös Haastattelussa pakohuoneiden konkarit Anna ja Juha.

Kommentoi!